Baggrund

Lucky Luke er en populær humoristisk western-tegneserie om en cowboy ved navn Lucky Luke. Serien blev skabt i 1945 af den belgiske tegner Morris, hvis rigtige navn var Aldus Maurice de Bevère.

Morris
Aldus Maurice de Bevère

Lucky Lukes første optræden i en tegneserie er i et særnummer af magasinet Spirou, 7. december 1946. Det startede som en række korte gags med runde tegninger og lette plots. Morris havde været i lærer hos nogle af de vigtigste tegneseriekunstnere fra Belgien som Jije, Franquin eller Will.

I 1948 rejser Morris til Amerika, ivrig efter at vide, hvordan den største industri af tegneserier fungerer. Han møder Harvey Kurtzman, grundlægger af magasinet Mad, og får en masse ideer til sin karakter. Han skabte Dalton-brødrene efter at have fundet arkiver af de rigtige i New Yorks bibliotek. Morris bliver i USA og sender sit arbejde derfra, hvilket fører til nogle situationer som at miste nogle sider. 

I 1949 udgiver Dupuis det første nummer af Lucky Lukes eget bind, “La mine d’or de Dick Digger” (Dick Diggers guldmine)

Der har været forskellige forfattere, men tegneseriens guldalder skete sammen med René Goscinny som forfatter. Morris møder Rene Goscinny, som dengang planlagde en animationsfilm sammen med Jije, og beder ham om at deltage i Lucky Luke-bindet. 

Goscinny og Morris

Goscinny tilføjer substans til plottene og skaber bifigurer, der er meget sjovere end den enlige cowboy. Han har også ideen om at afslutte hvert nummer med cowboyen, der rider ind i solnedgangen og synger “I’m a poor lonesome cowboy and a long way from home”.

I 1957, efter at mange fans krævede Dalton-brødrenes tilbagevenden, som blev dræbt i et tidligere nummer, skabte Goscinny og Morris Joe, William, Jack og Averell, Dalton-fætrene. I 1959 skaber de en anden nøglefigur, Ratata.

Lucky Luke blev udgivet af forlaget Dupuis siden 1946, som en del af Spirou-magasinet siden I hans eget bind siden 1949, men i 1967 er Morris ikke tilfreds med, hvordan hans arbejde bliver distribueret. Efter 21 år flytter karakteren til det franske forlag Dargaud, som fortsætter sin distribution som en del af magasinet Pilote og med sit eget bind samtidigt. Det ligner en god beslutning, da populariteten af ​​den enlige cowboy vokser betydeligt. I denne periode beskæftiger Goscinny sig med mere moderne emner, såsom udnyttelse af indfødte indianere eller at lokke til profit.

I 1973 forlader Lucky Luke magasinet Pilote og starter en omvandrende periode. Dargaud forsøger at finde et stabilt sted for serien, der i 1974 skaber et magasin med titlen “Lucky Luke”, men det varer kun et år. Karakteren tilbringer et år i magasinet Tintin og vender herefter tilbage til Spirou. Magasinet Pif Gadget udgiver også nogle historier om Lucky Luke, dog uregelmæssigt, fra 1978 til 1992. Dette var en meget ustabil periode for serien. Nogle historier blev udgivet i forskellige publikationer samtidigt, tidligere historier blev genudgivet eller nogen historier blev aldrig publiceret.

Rene Goscinnys dør i 1977 og herefter har Morris svært ved at finde en ny forfatter. Han arbejder hovedsageligt med Jean Leturgie og Xavier Fauche. Deres forhold gav omkring ti udgivelser, men endte i retten. Fauche og Leturgie skabte nemlig en lignende karakter kaldet Cotton Kid. 

Morris ville gerne arbejde med andre forfattere, men ingen udfyldte det sted, der var blevet efterladt af den uerstattelige Goscinny. I løbet af 24 år arbejder Morris, bortset fra Fauche og Leturgie, sammen med Vicq, Bob De Boot, Lo Hartog Van Banda, Guy Vidal, Claude Guylouis, Eric Adam og Patrick Nordmann.

I 1991 flytter produktionen til “Lucky Production”, et forlag grundlagt af Morris’ venner og kone for at styre den enlige cowboys igangværende serie. De udgiver også et bind dedikeret til hunden Ratata og et andet ved navn Kid Lucky, om Lucky Lukes ungdom. Begge bind har et godt salg, men Morris stoppper serien Kid Lucky efter kun to numre. Lucky Productions fusionere senere med Dargaud og skaber Lucky Comics. Serien fortsætter, og alle tidligere numre udgives igen.

Morris dør i 2001, men serien kører stadig. Den tegnes nu af Achdé, der er pseudonym for Hervé Dermento, og historierne forfattes af Laurent Gerra.

Achdé
Hervé Dermento
Laurent Gerra

Achdé og Gerra starter et nyt bind kaldet “Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke” (The New Adventures of Lucky Luke). Fra 2009 slutter Tonino Benacquista og Daniel Pennac sig til holdet. Ideen er at bruge manuskripterne fra Gerra, Benacquista og Pennac for at udgive Lucky Luke-numre oftere. Achde forbliver som kunstneren. Efter tre numre skrevet af Gerra, skrev duoen Benacquista/Pennac nummer 4, udgivet i 2010: “Lucky Luke contre Pinkerton”.

Handlingen

Lucky Luke er en ensom cowboy, der rejser rundt i vesten i Nordamerika, i løbet af de sidste årtier af det 19. århundrede. Her støder han typisk på forskellige gangstere og afbryder deres forskellige forbrydelser. Hans mest tilbagevendende fjender er Dalton brødrene, som han fanger og sender i fængsel adskillige gange. 

Lucky Lukes eneste faste selskab er Jolly Jumper, den smarteste hest i verden, og af og til Ratata, den dummeste hund i verden. Hans vigtigste kendetegn er hans afslappede personlighed og enorme hurtighed og nøjagtighed med pistolen. Han er kendt som ”Manden der trækker hurtigere end sin egen skygge” og udfører nogle utrolige stunts med sin pistol.

Lucky Luke karakteren har dog udviklet sig fra i begyndelsen, hvor han allerede er en enlig cowboy, så er han også voldelig, hovmodig, ubehagelig og uhøflig i starten. Han tøver ikke med at skyde Mad Jim ned i “La Mine d’Or de Dick Digger”, det første nummer, der udkom med Lucky Luke, og det samme gør han over for Dalton-brødrene i nr. 6 “Hors-la-loi”.

Lucky Luke 1945

Rene Goscinny ændrede dog Lucky Lukes personlighed. Lucky Luke holder op med at dræbe og bruger i stedet sine evner til at afvæbne sine fjender. Han bliver en hævner. Hans vigtigste missioner er at jagte skurke og banditter, at fange Dalton-fætrene, at holde øje med farlige fanger og at holde piger ude af fare. Nogle gange træner han som rigtig cowboy og leder kvægbesætninger tværs over vesten. Han leder også pionerkaravaner, eskorterer vigtige personer og repræsenterer regeringen, præsidenten, samt “Indian Affairs Board”, der er et amerikansk føderalt agentur inden for indenrigsministeriet. Det er ansvarligt for at implementere føderale love og politikker relateret til indfødte amerikanere. Han tilbyder beskyttelse til private virksomheder. Telegraf, ekspreslevering, jernbane, diligence, skibstransport, transport af penge og beskytter af enhver by, når sheriffen eller borgmesteren flygter.

Persongalleri

Hovedpersoner og vigtigste bipersoner

Lucky Luke er en ægte western-helt. Han trækker “hurtigere end sin egen skygge” og rammer altid plet. Han er godhjertet, hjælpsom, stærk, heldig og kvik. Han er en fjende af en hver desperado, som han jager uden nåde for at sætte dem i fængsel. Og så er han med egne ord “en stakkels ensom cowboy langt langt hjemmefra”. Udover at være “hurtigere end sin skygge” har Lucky andre egenskaber. Han har nerver af stål og ingen frygt. Han kommer altid de svage til hjælp og tager sig af andres goder uselvisk, efter at have afvist belønninger ved adskillige lejligheder. Han er også en damemand, galant og høflig. Vi ved næsten ikke noget om hans familie eller hans hjem. Han talte om sin bedstefar i to numre og modtager de fleste af sine beskeder i en by, der hedder Nothing Gulch.

Jolly Jumper er Lucky Lukes trofaste hest. Som sin rytter er han kvik og hurtigere end sin egen skygge. Med tiden har han fået evnen til at tale og har jævnligt en passende ironisk eller tænksom bemærkning.

Ratata er hunden, der er dummere end sin egen skygge. Han er fængselshund og ledsager ofte Lucky Luke i jagten på Dalton-brødrene, ikke fordi han er tjenstivrig, men mest fordi han er ivrig, især når det er spisetid! Ratata har også et spin-off i form af sin helt egen tegneserie.

Dalton-brødrene er Lucky Lukes ærkefjender. De fire desperado-brødre er ens af ansigt, men karakteriseres ved, at den ene er højere og dummere end den anden. Brødrene anføres af den lille koleriske Joe, der ofte har problemer med den lange dumme og evigt sultne Averell. Ind imellem de to er Jack og William, der både har noget af Joes ivrighed og noget af Averells dumhed. Dalton brødrene er fætre til de rigtige Dalton brødre, som Lucky Luke, som nævnt slår ihjel de tidlige serier.

Dalton-banden var en forbryderbande, der i 1890 til 1892 lavede bank- og togrøverier i Det Vilde Vesten i USA. Udover de fire brødre, så deltog også Dick Broady. Så egentlig var de fem, endda måske 6, da Bill Doolin kan have været med. Inden banden blev dannet af brødrene, så var de tre af Dalton-brødrene, Gratton (Grat), Robert (Bob) og Emmett Dalton, med i James Younger Banden. Den fjerde bror, William (bill), var også lovløs, men med i en anden bande, som blev kaldt the Wild Bunch.

Den 5. oktober 1892 forsøgte Dalton-banden at røve to banker samtidigt i byen Coffeyville i Kansas. Røverierne udviklede sig til en fiasko, og den efterfølgende skudveksling mellem borgere og lovmænd på den ene side og Dalton-banden på den anden endte med, at fire af fem bandemedlemmer blev skudt og døde. Den eneste overlevende af Dalton-banden var Emmett. Dalton-banden gav åbenlyst inspirationen til Lucky Lukes hovedmodstandere.

Ma Dalton er Dalton-brødrenes mor og ligeså kriminel som sine børn. Hendes kat hedder Sweety. Ma Dalton er en “fiktiv” person med udgangspunkt i forestillingen af brødrenes opvækst.

Billy the kid er en nærmest barnlig, men også en farlig desperado. Han er den berygtede forbryder, som borgere kryber sammen for, når de i frygt udsættes for Billys metoder. En rigtig mobbetype, hvor ingen helt ved, hvad han angiveligt kunne gøre ved dem. Billys ofre er derfor så rædselsslagne, at de nægter at vidne imod ham. Billy the Kid er en af ​​de tilbagevendende modstandere for Lucky Luke. Ligesom flere andre af figurerne i serien, er han tegnet med inspiration af en virkelig person, nemlig William H. Bonney, der levede 1859 til 1881. Efter Dalton-brødrene er han den modstander, der har mødt Lucky Luke flest gange i sine eventyr.

Historiske personligheder

Lucky Luke møder flere historiske personligheder igennem historierne, både amerikanske, franske fra perioden;

Dommer Roy Bean, var en amerikansk dommer og saloon ejer i Det vilde vesten. Ifølge rygterne afholdt Roy Bean retsmøder i sin saloon ved Rio Grande i Texas. Roy Bean er med i ”Dommeren”, samt også i ”Fangen ved Søvstrømmen af Don Rosas Onkel Joakim historie. Desuden er han også skildret, som hovedperson i film, bl.a. ”The Westerner” fra 1940 og ”The Life and Times of Judge Roy Bean” fra 1972.

Sarah Bernhardt, blev den første Lucky Luke-historie af efter René Goscinnys død. Morris var stadig tegneren, mens Xavier Fauche og Jean Léturgie var forfatterne. I 1880 planlægger den franske skuespillerinde Sarah Bernhardt et besøg i USA. Den amerikanske præsident Rutherford Hayes beder Lucky Luke om at beskytte hende under hendes turné. Bernhardt besøgte faktisk USA i 1880. Historien om, at visse prædikanter advarede folk mod hendes udskejelser, er også autentisk. Det er også autentisk, at Bernhardt stillede sig oven på en død hval i Boston for at få taget sit billede.

Buffalo Bill er kælenavnet på den amerikansk bisonjæger og mesterskytte William Frederick Cody. Han var selv i levende live en legende fra “det vilde vesten”. Han fik buffalo som kælenavn, da han fik til opgave at sørge for madforsyningen til de arbejdere, der byggede jernbaner gennem Midtvesten. Her beviste Cody sine evner som mesterskytte. William bliver i USA ofte til Bill. Buffalo Bill blev verdenskendt på grund af sit stort opsatte Bufallo Bill´s Wild West show, som han rejste rundt med i USA og Europa fra 1883-1893. I Lucky Luke bliver han beskrevet i ”Dalton-Brødrenes Westernshow”, hvor Dalton-brødrene atter flygter fra fængslet og ender hos Buffalo Bill i dennes Wild West Show. Bagefter starter de deres eget westernshow, men Lucky Luke er selvfølgelig på sporet af dem.

Virgil Earp, Morgan Earp, Wyatt Earp

Doc Holliday

Calamity Jane

Abraham Lincoln

Belle Starr

Mark Twain

Annie Oakley

samt andre såsom; Edwin Drake, James B. Eads, Horace Greeley, Hatfield & McCoy, Rutherford B. Hayes, Jack London, Isaac C. Parker, Frederic Remington og Mattie Silks.

Hertil også personligheder fra andre verdensdeles historie, såsom Napoléon.

Album

De danske Lucky Luke-album

Lucky Luke er blevet udgivet i albumform på dansk siden 1971. Nr. 1-55 blev udgivet af Interpresse, nr. 56-57 af nr. 56-57 af Carlsen Comics og nr. 58-74 af Egmont Serieforlaget. Egmont har desuden genudgivet nogle af de ældre album, i visse tilfælde med nye titler. Siden 2010 er serien blevet udgivet af Cobolt, der har trykt de nyere album i indbundet form og uden nummerering. Numrene 75 og fremefter i oversigten nedenfor er derfor uofficielle.

Albummet med originaltitlen “Le pont sur le Mississippi” blev på dansk udgivet under den noget forvirrende titel “Floden over Mississippi”. Det skulle selvfølgelig have heddet “Broen over Mississippi”.

 1. Diligencen (La Diligence)
 2. Dalton City (Dalton City)
 3. Grønskollingen (Le pied-tendre)
 4. Jesse James (Jesse James)
 5. Apache-kløften (Canyon Apache)
 6. Western Circus (Western Circus)
 7. Billy the Kid (Billy the Kid)
 8. Dalton-brødrene forbedrer sig (Le Daltons se Rachètent)
 9. Dalton-brødrene i Mexico (Tortillas pour les Daltons)
 10. Calamity Jane (Calamity Jane)
 11. Billy the Kid får eskorte (L’escorte)
 12. Ma Dalton (Ma Dalton)
 13. Dalton-brødrenes hævn / Hævnerne (L’évasion des Dalton)
 14. Pigtråd over prærien (Les Barbelés sur la Prairie)
 15. Penge til Ratata / Ratatas arv (L’eritage de Rartanplan)
 16. Dommeren (Le Juge)
 17. Dusørjægeren / Dusørhajen (Chasseur de primes)
 18. På sporet af Dalton-brødrene (Sur la piste des Dalton)
 19. Storfyrsten (Le grand duc)
 20. Spøgelsesbyen (La ville fantome)
 21. I boretårnets skygge (A L’ombre des derricks)
 22. Karavanen (La Caravane)
 23. De sorte bjerge (Les collines noires)
 24. Den hvide kavaler (Le cavalier blaue)
 25. Dalton-brødrene i den kolde sne / Dalton-brødrene i sneen (Les Dalton dans les blizzard)
 26. Kejser Smith (L’empereur Smith, baseret på “Emperor Norton”)
 27. Det 20. kavaleri / Det 20. regiment (La 20érme de cavalerie)
 28. Vejen til Oklahoma (Rue sur L’Oklahoma)
 29. Pyskopater på slap line (La guérison des Daltons)
 30. Dalton-brødrenes fætre (Les cousins Dalton)
 31. Slægtsfejden (Les revaux de Painful Gulch)
 32. Dalton-brødrene stikker af (Les Dalton courent toujours)
 33. En stakkels, ensom cowboy (7 histoires completes)
 34. Den syngende tråd (Le fil qui chante)
 35. Arizona (Arizona)
 36. Mississippi (En remotant le Mississippi)
 37. Doc Doxey (L’élixir du Dr Doxey)
 38. Joss Jamons bande (Joss Jamon)
 39. Dalton-brødrenes skat (Le magot des Dalton)
 40. Lange Luke (Lucky Luke contre Phil Defer)
 41. Spor over prærien (Des rails sur la prairie)
 42. Den Enarmede Tyveknægt (Le bandit manchot)
 43. Falskspilleren (Lucky Luke contre Pat Poker)
 44. Sarah Bernardt (Sarah Bernhardt)
 45. Blåfødderne kommer (Alerte aux Pieds Bleus)
 46. Daisy Town (Daisy Town)
 47. De rigtige Dalton-brødre (Hors-la-loi)
 48. “Fingers” / Fingers (Fingers)
 49. Syv Pletskud (La corde du pendu)
 50. Daily Star (Le Daily Star)
 51. Lucky Luke får en kæreste (La fiancée de Luky Luke)
 52. Nitroglycerin (Nitroglycérine)
 53. Pony-Ekspressen (Le Pony Express)
 54. Rodeo (Rodéo)
 55. Alibiet (L’alibi)
 56. Den fordømte Ranch (Le ranch maudit)
 57. Dalton-brødrenes endelige hævn – og andre historier 
  (Les ballae des Dalton et autres historires)
 58. Marcel Dalton (Marcel Dalton)
 59. Oklahoma Jim (Oklahoma Jim)
 60. Profeten (Le prophète)
 61. Kunstmaleren (L’artiste-peintre)
 62. Revolver Joe – og andre historier! (Sous le ciel de l’ouest)
 63. Dalton-brødrene mister hukommelsen (L’amnésie des Dalton)
 64. Spøgelsesdiligencen (Chasse aux fantômes)
 65. Dalton-brødrene skyder på det hele (Les Dalton à la noce)
 66. Floden over Mississippi (Le pont sur le Mississippi)
 67. Belle Starr. Forbrydernes Dronning (Belle Star)
 68. Lucky Luke i Klondike (Le Klondike)
 69. Opgør i Tombstone (O.K. Corral)
 70. Dalton-brødrenes westernshow (La légende de l’ouest)
 71. Skønne Quebec (La belle province)
 72. Kid Lucky (tidligere udsendt som Lucky Kid 1: Lucky Luke som barn)
 73. Med rebet om halsen (La corde au cou)
 74. Manden fra Washington (L’homme de Washington)
 75. Pas på Pinkerton! (Lucky Luke contre Pinkerton)
 76. Daltonbrødrene højt på strå (Cavalier seul)
 77. Daltononklerne (Les Tontons Dalton)
 78. Det forjættede land (La Terre promise)
 79. En cowboy i Paris (Un cow-boy à Paris)
 80. En ulden affære (Un cow-boy dans le coton)

Film

Lucky Luke tegnefilmserie

Lucky Luke en fransk-amerikansk tegnefilmserie baseret på Morris’ western-tegneserie om Lucky Luke. Serien består af to sæsoner med 26 afsnit hver.

Den første sæson havde premiere på France 3 i Frankrig 15. oktober 1984. Den blev instrueret af Morris samt Joseph Barbera og William Hanna, idet den blev produceret i et samarbejde mellem amerikanske Hanna-Barbera, franske Gaumont og FR3. Den anden sæson fulgte i 1991-1992. Den var instrueret af Morris og Philippe Landrot og produceret af FR3 og de to franske selskaber IDDH og Dargaud Films.

De første 26 afsnit har været vist på DR1 med dansk tale og er senere udgivet på dvd men nyoversat og ny indtalt. De sidste 26 afsnit blev vist i starten af 1990’erne med dansk tale på den kodede TV-kanal Filmkanalen, der sendte i Hovedstadsområdet. De samme afsnit blev derudover vist på kanalen Filmnet, som var satellit- og kabel-tv-baseret. I disse sidste 26 afsnit overtog Thomas Mørk rollen som Lucky Luke, en rolle som Ove Sprogøe ellers havde haft gennem stort set hele den første sæson.

Tegnefilmserien består af to sæsoner med hver 26 afsnit, i alt 52 afsnit. Alle afsnit er baseret på tegneserier tegnet af Morris efter manuskript af ham selv, René Goscinny med flere. I alt dækker serien samtlige tegneseriealbum fra 1951 “Falskspilleren” til 1988 “Pony-Ekspressen” med undtagelse af “Pyskopater på slap line” og “Kejser Smith”. Desuden mangler “Daisy Town”, men dette album er til gengæld selv baseret på den første lange tegnefilm med Lucky Luke fra 1971. Til gengæld omfatter anden sæson så nogle korte historier. “En sælgers brød” og “Besvær ved Platte River” er således baseret på to historier fra albummet “En stakkels ensom cowboy”, mens “Riskrigen” og “En udfordring til Lucky Luke” stammer fra samlingen “Riskrigen”.

Før starten på den første sæson blev tre afsnit fra den, “Dalton-brødrene i den kolde sne”, “Ma Dalton” og “Dalton-brødrene forbedrer sig”, sat sammen til biograffilmen “Dalton-brødrene På Flugt”. Den havde premiere i 1983. Da tegnefilmserien blev sendt året efter, blev de atter splittet op i tre afsnit svarende til de tre tegneseriealbum, de var baseret på.

Ny tegnefilmserie

I 2001 udsendte Xilam en ny tegnefilmserie i 52 afsnit, Nye eventyr med Lucky Luke – Nouvelles aventures de Lucky Luke. Afsnittenes historier i denne serie er nye, men trofaste læsere vil dog kunne nikke genkendende til en række figurer og ideer. Serien har været vist på DR1 og DR Ramasjang med dansk tale og er tillige udsendt på dvd.

Film og tv-serie

I 1991 lanceredes spillefilmen “Lucky Luke” med Terence Hill i titelrollen. Året efter fulgte en tv-serie med samme titel i 8 afsnit.

I 2004 fulgte en ny film “Dalton Brødrene” med Til Schweiger som Lucky Luke. Endnu en spillefilm, også kaldet “Lucky Luke”, men denne gang med Jean Dujardin i titelrollen havde premiere 21. oktober 2009.

Lange tegnefilm

 • “Lucky Luke i Daisy Town” fra 1971
 • “Lucky Luke og Dalton-brødrene” fra 1978
 • “Dalton-brødrene på flugt” fra 1983
 • “Lucky Luke: Mod Vest!” fra 2007

“Lucky Luke i Daisy Town” dannede senere grundlag for albummet “Daisy Town”, mens “Lucky Luke og Dalton-brødrene” kom til at danne basis for titelhistorien i “Dalton-brødrenes endelige hævn – og andre historier”

“Dalton-brødrene På Flugt” er baseret på albummene “Dalton-brødrene i den kolde sne”, “Ma Dalton” og “Dalton-brødrene forbedrer sig”. Da Hanna-Barbera udsendte den første tegnefilmserie året efter, blev filmen splittet op i tre afsnit til denne svarende til de tre album.

Kid Lucky

I 1995 begyndte en spin-off-serie om Lucky Luke som barn, Kid Lucky. I første omgang udsendtes to album med lange historier, hvorefter serien blev indstillet. Det første album blev udgivet på dansk som Lucky Kid 1: “Lucky Luke som barn”. Det efterfølgende album, “Oklahoma Jim”, blev imidlertid udgivet som en del af den almindelige serie. Senere blev det første album så også genudgivet på dansk, som en del af den almindelige serie med titlen “Kid Lucky”. Serien blev genoptaget som en særskilt serie i 2011.