Historiske karikatur afbildninger fra Romerrigets tid;

Romerne

Julius Cæsar

Julius Cæsar – Født 100 f.Kr. og død 44 f.Kr. Romersk feltherre og statsmand. Undertvang Gallien 58-53, Britannien 55-54 og Germanien 55-53. Kæmpede i 57 mod Belgierne. Hovedkampene med Vercingetorix drejede sig om bopladserne Avaricum, Gergovia og Alesia. Blev dræbt med en dolk af sin yndling Marcus Junius Brutus.

Marcus Junius Brutus

Brutus – Marcus Junius Brutus født 85 f.Kr. og begik selvmord i 42 f.Kr. Efter mordet på Cæsar i 44 f.Kr. tog Brutus til Makedonien, og blev overvundet i det andet slag om Philippi.

Pompejus

Pompejus – Konsul i det Romerske senat. Gnæus Pompejus Magnus (106-48 f.Kr.) var en romersk hærfører. Efter en række krige i udlandet allierede han sig med Cæsar og Crassus, og dermed var det første romerske triumviratet en realitet i 59 f.Kr. I 49 f.Kr. prøvede Pompejus at stille op mod Cæsar, men han måtte flygte til Grækenland, hvor han blev besejret ved Farsalos. Han blev myrdet ved landgangen til Egypten.

Ovidius Publius Naso

Publius Naso – Overgeneralfeltinspektør fra Rom. Ovidius Publius Naso (43 f.Kr.-17) var en romersk digter, der var en ledende figur i Roms sociale liv. I år 8 blev han landsforvist til Sortehavet, og hans bøger blev fjernet fra bibliotekerne.

Publius Cornelius Scipio Nasica Serapio

Scipio – Romersk feltherrer og forræder i Cæsars øjne. Publius Cornelius Scipio Nasica Serapio var konsul i 138 f.Kr. Han spillede en stor rolle i mordet på Tiberius Gracchus, så for at redde ham fra hævntørsten fra Roms befolkning, sendte Senatet ham på en opdigtet opgave til Asien. Han døde dog kort efter i Pergamum, der ligger i det nuværende Tyrkiet.

Galler

Vercingetorix

Vercingetorix – Født 72 f.Kr. og død 46 f.Kr. Gallisk høvding af Arvernernes stamme, rejste 52 f.Kr. sine landsmænd til opstand mod Cæsar. Blev indesluttet i fæstningen Alesia, hvor Cæsar efter svære kampe vandt. Vercingetorix blev ført til Rom og henrettet. Navnet betyder på gallisk over (ver) – kriger (cingetos) – konge (rix).

Belgier

Manneken Pis

Manneken – Belgisk dreng. Manneken Pis er en 60 centimeter høj statue af en tissende dreng, der er et vartegn for Bruxelles. Statuen indgår i en fontæne, og den er udført af Hieronimus Duquesnoy i 1619. Der er flere historier om, hvorfor drengen står og tisser. Én går på, at han slukkede en lunte på en bombe. En anden historie går på, at hans far lovede at opføre en statue af den bortløbne dreng i den tilstand han havde, når han blev fundet.

Ægypterne

Kleopatra

Kleopatra – Født 69 f.Kr. og død 30 f.Kr. Datter af den ægyptiske kong Ptolemaios, og hun blev regent i 51 f.Kr. sammen med hendes bror Ptolomaios, der endnu var et barn. Hun kom hurtigt i strid med broderens formyndere, og i 48 f.Kr. kom Julius Cæsar til Ægypten, og han mæglede i denne strid. Kleopatra fik en søn Cæsarion med Julius Cæsar. Kleopatra begik formentlig selvmord, da det ikke lykkedes hende at besnære den senere erobrer Octavianus.

Cæsarion

Cæsarion – Kleopatra og Cæsars søn. Cæsarion betyder lille Cæsar, og han var den eneste søn af Julius Cæsar og dronning Kleopatra af Ægypten. Cæsarion blev den sidste farao i Ptolemaios-dynastiet, og han blev udnævnt til medregnet i 44 f.Kr. – kun tre år gammel. Ptolemæus XV blev udnævnt, så hans mor kunne holde sig på tronen. Da Octavian invaderede Ægypten i 30 f.Kr. begik Kleopatra selvmord, og Cæsarion blev myrdet af Octavian.

Brite

Cassivellaunus

Cassivellaunus – Briternes høvding. Cassivellaunus var briternes høvding under Julius Cæsars anden togt mod Britannien i 54 f.Kr. Dette forsvar var succesfuldt, men Cæsar kom igen to år senere. Her fik Cæsar erobret Britannien. Cassivellaunus døde i 48 f.Kr.

Jøderne

Esajas

Esajas – Autodidakt fører. Esajas var en profet i det 8. århundrede f.Kr., hvor han boede i Jerusalem. Han oplevede borgerkrigen mellem Israel og Juda 734-732 f.Kr., og han oplevede senere, at Israel udslettede assyrerne i 722 f.Kr.

Josva eller Joshua

Josva – Autodidakt fører. Josva eller Joshua var Moses’ følgesvend, og han blev senere israelitternes leder. Joshua overtog lederrollen efter Moses under flugten fra Egypten, og han ledte sit folk til det forjættede land, hvor han belejrede Jeriko.

Samson

Samson Rosafloravalicus, født Rosenblumenthalovitch – Købmand. Samson henviser til Det Gamle Testamente, hvor Samson var en utrolig stærk mand. Han blev forelsket i filisteren Dalila, og da hun fandt ud af, at hans styrke var i hans hår, klippede hun det af, så hendes stamme kunne overmande ham. Efternavnet kan deles op i rosa-flora-valicus, og på latin betyder de forskellige dele: Rosa er en rose, flora betyder planteverdenen og er også navnet på den romerske gudinde for forår og blomster, samt valicus der kan henvise til valeo, der betyder stærk. Hans fødenavn betyder rose-blomst-dal på tysk, og slutningen af navnet ovitch antyder, at han har været en russisk jøde.

Vikingerne

Erik den Røde

Olmer Olmsøn hin Omtalte – Vikingehøvding. Hans navn henviser til olm, der kommer af det oldnordiske olmr, der betyder gal eller rasende. Olmer Olmsøn er en karikatur af Eirikr rauði Þorvaldsson kendt som Erik den Røde og far til Leif den Lykkelige. Erik var opvokset i Norge, men efter en række drabssager blev han landsforvist og tog til Island. Hans stridslystne temperament tvang ham yderligere vestpå, hvor han opdagede Grønland.

Leif den Lykkelige

Thovli Thovlisøn hin Thurdende – Vikingekaptajn, der opdager en ny verdensdel. Tovli er egentlig towwle, og det betyder skør på jysk. Thurdende henviser til at ture rundt. Ture kommer af det latinske tornus, der er et drejeredskab. Personen er en karikatur af Leifur Eiriksson kaldet Leif den Lykkelige. Leif den Lykkelige var søn af Erik den Røde, og i følge de islandske sagaer var Leif den Lykkelige den første, der kom til Nordamerika, som han kaldte Vinland.

————————————————————————————-

Karikaturer af historiske personligheder i det 19. og 20 århundrede;

Tegner og forfatter

Albert Uderzo

Albert Uderzo – Tegner (1927-2020) er en af de mest kendte tegneserietegnere og han har, udover Asterix, tegnet Umpa-pa og de første otte bind af Luftens ørne.

René Goscinny

René Goscinny – Forfatter. René Goscinny (1926-1977) var forfatter til de første 24 Asterix albums, og han var derudover forfatter til en lang række andre tegneserier, f.eks. Lucky Luke, Iznogood og Umpa-pa.

Bakshish – Kommis og fører. Navnet henviser til det persiske baksheesh, der har tre betydninger: Godgørenhed til tiggere, en slags drikkepenge i Mellemøsten eller bestikkelse af personer ansat i et offentligt embede. Personen er en hyldest og karikatur af Alberts Uderzos mangeårige ven og med skribent René Goscinny.

Andre personligheder

André Alerme

Orthopædix – Værtshusholder i Arausio og en kort overgang ejer af gallerbyen. Orthopædi er sammensat af det græske orthos, der betyder lige og paidion, der betyder barn. Den franske læge Nicholas Andry konstruerede navnet i 1741, og det henviser til behandling af en ikke-kirurgisk behandling af børn. Nu er navnet ændret til at omhandle kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger af skader i bevægeapparatet. Orthopædix er en karikatur af den franske skuespiller André Alerme.

Julian Assange

Avispolemix – Kolportør uden grænser. Navnet er sammensat af avis, der kommer af det latinske ad visum, der betyder noget i retning af ”til anskuelse”, og nu er det en tryksag, der udkommer i et større oplag. Polemix, der kommer af det græske polemikos, der betyder krig. Betydningen er nu en heftig diskussion, der primært føres i medierne. Avispolemix er en hyldest til Julian Assange, der oprettede Wikileaks, som er en internetbaseret whistleblower organisation. Det nye hold bag det kommende Asterix-bind overvejede at kalde Avispolemix for Wikilix. Han er med i ”Cæsars papyrus” der blev udgivet i 2015.

Brigitte Bardot

Littenix – Senilix’ hustru. Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten. Littenix er en hyldest til den franske skuespillerinde Brigitte Bardot (1934- ), som i perioden 1952-1973 medvirkede i 34 film.

Beatles

Barder – Den legendariske engelske popgruppe Beatles med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr 

M. D. Berlitz

Berlix – Skolelærer i Trummerum. Berlix er en karikatur af den tyskfødte amerikaner M. D. Berlitz, der i slutningen af 1800-tallet udarbejdede en metode for undervisning i fremmede sprog. Han åbnede den første skole i 1878, og i dag har Berlitz over 500 kontorer i 60 lande

Otto von Bismarck

Wilhelmur III – Goterhøvding. Wilhelmur III er formentlig en henvisning til den preussiske kong Wilhelm III (1770-1840), der bl.a. led et nederlag til de franske styrker under Napoleon. Han vendte tilbage i 1813, da Napoleon led sit nederlag mod russerne. Han er en karikatur af Otto von Bismarck (1815-1898), Ministerpræsident i det daværende Preussen i perioden 1862 til 1890.

Bernard Blier

Ridiculus – Commissarius og chef for det hemmelige sikkerhedspoliti. Ridiculus betyder lattervækkende eller morsom på latin. Personen er en karikatur af den franske skuespiller Bernard Blier (1916-1989), der medvirkede i over 100 franske film fra 1937 frem til hans død. Han har også en svag lighed med Bernard Lee, der spillede M i de første 11 James Bond film.

Alphonse Gabriel Capone alias Al “Scarface” Capone

Scarfas – Turistvognskusk. Gangsteren Alphonse Gabriel Capone (1899-1947) blev kaldt Al “Scarface” Capone. Han var en berygtet Italiensk-amerikansk gangster, der havde sin storhedstid i Chicago i 1920’erne. Han blev fældet på en skattesag i 1931. Der er lavet flere film om hans liv, bl.a. filmene Scarface fra 1932 og 1983.

Vincent Cassel

Mac Abaeer – Høvding i Pikter-klan. Makaber er noget frastødende eller uhyggeligt. Ordet stammer fra det franske macabre, der henviser til nedslagtningen af makkabæerne, som var en israelsk stamme omkring 160 f.Kr. Mac Abaeer er en karikatur af den franske skuespiller Vincent Cassel (1966-), som er kendt for sin medvirken i både franske og engelsksprogede film.

Jacques Chirac

Consumerismus Commercialis – Nyuddannet fra Mercur-højskolen. Consumerismus er sammensat af det latinske con, der er en forstavelse med betydningen med, og sumere, der betyder tage. Consumere betyder således fortære. Commercialis stammer fra det franske commerciel, der stammer fra det latinske commercium, der betyder handel. Figuren er en karikatur af den tidligere franske premierminister og præsident Jacques Chirac (1932-) i hans unge år.

sir Winston Churchill

Bigboss – Britisk landsbyhøvding. Navnet betyder den store chef på engelsk. Personen kan være en karikatur af en anden stor engelsk leder sir Winston Churchill.

James Coburn

Prolix – Profet. Prolix er på engelsk en person, der fortæller dig mere end du har behov for at vide. Prolix er en karikatur af den amerikanske skuespiller James Coburn (1928-2002).

Sean Connery

Ohohsix – Hemmelig druide-agent. Navnet er fonetisk omskrivning af tallene 006. Da Ohohsix samtidig er en tydelig karikatur af Sean Connery (1930-) kan hentydningerne vist ikke blive større. Sean Connery spillede James Bond aka 007 i seks af de første syv film, og hver gang var hans chef Bernard Lee i rollen som M. De mange gadgets Ohohsix bruger er også en hyldest til filmene.

Annie Cordy

Dyveke – Belgisk høvdingefrue. Dyveke er et hollandsk pigenavn, der betyder lille due. Figuren er en karikatur af Annie Cordy, der er en belgisk sanger og skuespiller.

Édith Cresson

Mäestria – Kvindelig barde. La maestria kommer af italiensk, og det betyder forrang eller rangfølge. På italiensk er maestria også en mester, dvs. en akademisk grad. Mäestra er en karikatur af den franske politiker og Frankrigs hidtil eneste kvindelige premierminister Édith Cresson (1934- ).

Kirk Douglas

Spartakos – Græsk slave og oprører. Spartacus (109-71 f.Kr.) var en græsk slave hos romerne, der startede et oprør i 73 f.Kr., da han sammen med andre gladiatorer flygtede fra gladiatorskolen i Capua. Oprøret voksede, og på et tidspunkt havde han tilslutning af 70.000 slaver. Slaverne blev besejret i 71 f.Kr., hvor også Spartacus blev dræbt. Historien er filmatiseret i 1960 med Kirk Douglas (1916-) i hovedrollen. Spartakos er en karikatur af Kirk Douglas.

Sigmund Freud

Amnesix – Gallisk specialist i hukommelsestab. Amnesi kommer fra græsk og betyder hukommelsessvækkelse, dvs. manglen på at tilbagekalde indtryk, der er optaget i hukommelsen. Figuren er en karikatur af lægen Sigmund Freud (1856-1839), der er grundlæggeren af psykoanalysen.

George Fronval

Nomen Nescio – Romersk præfekt over Gallien. Nomen kan betyde flere ting på latin: Navn, berømt eller påskud. Nescio betyder ved ikke eller kan ikke. Så betydningen er i retning af “Jeg ved ikke navnet”. Nomen Nescio er en karikatur af den franske journalist og forfatter George Fronval (1904-1975).

Jean Gabin

Pontiac Pilatus – Romersk statholder. Navnet er en slet skjult henvisning til Pontius Pilatus, der var romersk præfekt i Judæa og Samaria 26-36. Pontius Pilatus omtales som den politiske ansvarlige for domsfældelsen og korsfæstelsen af Jesus. Pilatus var ikke overbevist om Jesu skyld, og han forsøgte i første omgang at undgå korsfæstelse, men han måtte bøje sig for kravet fra ypperstepræsterne. Personen er en karikatur af den franske skuespiller Jean Gabin (1904-1976), der blandt sine mange roller spillede kommissær Maigret i mange film.

Johnny Hallyday

Tom Mac Helmy – Barde hos Pikterne. Thomas Helmig er en Aarhusiansk popsanger, der har været på toppen i Danmark siden midten af 1980’erne. Det er en karikatur af den franske sanger og skuespiller Johnny Hallyday (1943-), hvis karriere begyndte i 1960, hvor han sang amerikanske pop- og rocksange oversat til fransk.

Alfred Hitchcock

Ørneopdrætter – er en karikatur af filmskaberen Alfred Hitchcock (1899-1980), der skabte en lang række gyser- og thrillerfilm. En af hans kendte film er ”Fuglene” fra 1963, hvor fugle i en amerikansk kystby går til angreb på mennesker.

John Kapelos

Kapelos – Græsk skipper og købmand. John Kapelos er en Canadisk skuespiller, der brød igennem i filmen The Breakfast Club fra 1985.

Stan Laurel og Oliver Hardy

Gøg og Gokke – Legionærer. Gøg og Gokke var et komikerpar, som dukkede frem i stumfilmens dage i Hollywood i 1920’erne. Parret bestod af Gøg, den tynde englænder Stan Laurel, og Gokke, den tykke amerikaner Oliver Hardy. 

Charles Laughton

Araneus Joculus – Præfekt i Lutetia Parisiorum. Araneus kommer af aranea, der betyder edderkop på latin. Joculus kommer af ioculator, der er en spøgefugl. Figuren er en karikatur af Charles Laughton, der var kendt for at spille romerske statsmænd i bl.a. Cecil B. DeMille’s “Sign of the Cross” og “Spartacus” af Stanley Kubrick.

Guy Lux

Othonius Caisarius – Folkefolkelig arrangør. Othonius kan henvise til den romerske kejser Marcus Salvius Otho (32-69), der var kejser fra 15. januar til 16. april i år 69. Caisarius er en henvisning til ordet kejser, der var den højeste titel i romertiden. Navnet er afledt af Cæsar. Personen er en karikatur af en fransk studievært Guy Lux (1919-2003).

Jean Marais

Tragicomix – Indbygger i gallerbyen. Kæreste med Lillefix. Navnet kommer af tragicocomoedia fra latin, der betyder et skuespil med både tragisk og komisk indhold. Figuren er en karikatur af Jean Marais (1913-1998), en fransk skuespiller der har spillet i op mod 100 franske film.

Maurice Maeterlinck

Maeterlingix – Belgier. Maurice Maeterlinck var en Belgisk poet og forfatter, der var indstillet til Nobelprisen i 1911, og han blev adlet til greve i 1932.

Jules Muraire alias Raimu

Provencix – Kroejer i Massilia (Marseille). Provencix stammer fra det latinske provincia, der betyder provins. Kroejeren er en karikatur af den franske skuespiller Raimu (1883-1946) egentlig Jules Muraire. Provencix har optrådt uden navn som kroejer i ”Asterix og trylledrikken”, hvor han åbner en kro i Massilia.

Benito Mussolini

Bonus Melior Optimus – Centurion i Solarium. Bonus Melior Optimus betyder ”God Bedre Bedst” på latin. Han er en karikatur af Benito Mussolini, der blev regeringschef i Italien i 1922. Mussolini blev udråbt til Il Duce i 1925, og han blev dermed diktator for den fascistiske stat. Han blev Hitlers allierede under 2. verdenskrig. Mussolini blev henrettet af italienske kommunister i 1945. Bemærk at Bonus Melior Optimus råber i alle ruder på nær tre, hvilket kunne være en hentydning til, at Mussolini var en passioneret taler for folket.

Edward G. Robinson

Pschychopathus Provocalorius – Romersk provokatør. Pschychopathus er en sammenskrivning og henviser til det latinske pathos og logi, hvor pathos betyder lidelse og logi er læren om noget. En psykopat er en person med et abnormt sjæleliv og personlighedsforstyrrelser. Provocalorius er sammensat at to ord, hvor den første del stammer fra det latinske provocator, der er en person, der søger at fremkalde uroligheder. Anden del er ordet kalorius, der formentlig er en omdannelse af navnet Karolus. Ordet betyder fyr eller krabat. Personen kan være en karikatur af Amerikansk-Rumænske skuespiller Edward G. Robinson (1893-1973).

Jean-Paul Rouland

Hyapados – Ypperstepræst i Atlantis. Navnet er direkte taget fra det originale franske navn. Navnet er en omskrivning af sætningen ”il n’y a pas d’os”, der betyder; ”det er der ingen problemer i”. Hyapados er en karikatur af en tidligere TV caster, serieforfatter og skuespiller Jean-Paul Rouland.

Romy Schneider

Latraviata – fransk diva. La Traviata er en opera komponeret af Giuseppe Verdi (1813-1901) i 1853. Operaen følger Alexandre Dumas, den yngres roman Kameliadamen om den prostituerede Violetta, der forelsker sig i Alfredo. Det hele ender naturligvis tragisk, da Violetta er dødeligt syg med tuberkulose. Latraviata er en karikatur af den tysk-franske skuespiller Romy Schneider (1938-1982).

Arnold Schwarzenegger

Superklon – Sherifklon fra Tadsylwiner. Superklon er en karikatur af Superman, og ydermere er hans ansigt en karikatur af Arnold Schwarzenegger.

Pierre Tchernia

Clemmellus – Centurion i Solarium. En klemmelus er en blodansamling, der opstår efter et slag eller hvis man f.eks. har fået fingeren i klemme i en dør. Personen er en karikatur af Pierre Tchernia, der var ven og kollega med Uderzo og Goscinny. Tchernia var bl.a. fransk Tv’s første nyhedsoplæser, han var medforfatter bag flere af tegnefilmene om Asterix og Obelix, ligesom han spillet roller i en lang række franske film.

Lino Ventura

Caius Aerobus – Centurion i Akvarium. Caius var et almindeligt romersk fornavn, der stammer fra det etruskiske Cai. Navnet betyder “Jeg er glad”. Aerobus er en mellemting mellem en sporvogn og et tog med den specialitet, at den kører oppe i luften, og vognene hænger i en skinne. Denne type anvendes i flere storbyer, f.eks. i Mannheim i Tyskland. Caius Aerobus er en karikatur af den italiensk fødte franske skuespiller Lino Ventura, der medvirkede i en lang række gangsterfilm.

Harold Wilson/ Snorri Sturluson

Snurre Snurrigsøn – Viking og historiefortæller under Thovli Thovlisøns kommando. Snurre kommer af det tyske schnurren, som egentlig er et lydord, der henviser til et hjul, der drejer rundt. Snurrig kommer af det tyske schnurrig, der betyder narrestreger. Personen er en karikatur af Snorri Sturluson (1179-1241), der var en islandsk høvding, forfatter og skjald. Han sad i det islandske Alting og skrev flere kendte værker. Personen er, så vidt angår udseendet, en karikatur af den tidligere engelske premierminister Harold Wilson (1916-1995).