Persongalleri

Gallerne:

(Gallien var et kelterområde i Vesteuropa i jernalderen og i Romerrigets æra. Området svarer til Frankrig, Luxembourg, Belgien, det meste af Schweiz, dele af Norditalien, Holland og Tyskland på Rhinens vestbred. Romerne invaderede Gallien første gang 125 f.Kr.)

Indbyggere i gallerbyen

Hovedrollerne og deres familie

Asterix – Helten i vor historie. Fortolkningen af navnet kan komme af ordet Asterisk, der kommer af græsk og betyder stjernelignende eller stammer fra stjernerne. Asteriskos kommer af græsk og er et kritisk, sædvanligvis rødt tegn (*), med hvilket oldtidens filologer, der er studiet af en kulturs sprog og litteratur, frikendte steder, i håndskrifter, for mistanke om uægthed eller upålidelighed, samt erklærede dem for særlig smukke og værd at lægge mærke til. Det modsatte tegn var Obeliskos (†). Nu anvendes symbolet (*) til at fremhæve steder eller henvise til en fodnote. Aster kommer af det latinske navn for stjerne og rix henviser til det latinske rex, der betyder konge.

Astronomix – Asterix’ far. Astronomi kommer af græsk, og der er sammensat af aster, stjerne, og nomos, som står for lov eller lovgivning. Astronomi er derfor lovene om stjernerne, samt ”læren om himmellegemerne”.

Praline – Asterix’ mor. Praline stammer fra det 17. århundrede, hvor det er navnet for mandler med sukker. Navnet skyldes Maréchal de Plessis Praslin, hvis kok opfandt denne slags konfekt. Senere blev praline også anvendt om chokoladetoppe fyldt med likør, marcipan og mandelcreme.

Obelix – Asterix’ bedste ven. Der er flere muligheder for fortolkninger navnet, enten; En obelisk er et typografisk symbol (†), der oprindeligt blev anvendt til at markere noget var uægte eller værdiløst. Ordet kommer af det græske Obelos eller Obeliskos, og symbolet var det modsatte af Asteriskos (*). Nu anvendes symbolet til at markere en fodnote eller dødsdatoen for en person. Eller; på græsk lyder obelix som ovelias/ovelos, der er oldgræsk for det spyd gallerne brugte til at stege vildsvin over åben ild. Måske den bedste forklaring, når man tænker på Obelix’ madvaner. Eller; obelisk er et stenmonument med fire sider og en pyramidetop, f.eks. som centrum af Place de la Concorde i Paris. Obelix faldt i gryden med trylledrik, da han var barn og får derfor ikke noget trylledrik sidenhen undtagen i ”Asterix og Kleopatra” og ”Asterix til søs”, da Miraculix ikke vil bruge unødig trylledrik på ham, da han er ”naturlig” meget stærk.

Obedalix – Obelix’ far. Navnet har ingen egentlig betydning, men er en afart af Obelix. På originalsproget er hans navn Obélodalix.

Gelatine – Obelix’ mor. Gelatine kommer af det franske gélatine og det latinske gelatus, der betyder frosset eller stivnet. Gelatine er lim lavet af ben og størknet til tynde gennemsigtige plader.

Obelisc’h – Efterkommer af Obelix. Navnet er en belgificering af Obelix.

Idefix – Obelix´ bedste ven. Navnet er en direkte oversættelse af det franske navn, og det betyder en fiks idé. Det franske navn blev valgt af læserne af Pilote i 60´erne. Idefix bliver ked af det, når træer vælter.

Miraculix – Troldmanden/druiden i gallerbyen. Han besidder den hemmelige opskrift på trylledrikken. Miraculix kommer af mirakel, hvilket betyder en overnaturlig hændelse, der måske kan forklares.

Majestix – Høvding for gallerbyen. Kommer af det latinske majestas, der i antikkens Rom var betegnelsen for folkets og statens værdighed. Senere blev begrebet overført til en kejserlig person, og dermed fulgte, at selv ubetydelige fornærmelser mod denne person, ofte blev genstand for vilkårlig forfølgelse og streng straf.

Godemine – Majestix’ ægtefælle. Navnet er en del af talemåden “…. at holde gode miner til slet spil”.

Homøopatix – Godemines bror. Homøopat kommer af det græske hómoios, der betyder lignende og páthos, der betyder lidelse. En homøopat behandler med lægemidler, der hos sunde mennesker fremkalder lignende symptomer, som dem, der skal fjernes. De lægemidler, der anvendes, består af vegetabilske, mineralske og animalske stoffer, der fortyndes og rystes.

Galantine – Homøopatix’ ægtefælle. Navnet kan komme af galant, der kommer af fransk, betyder at være lystig eller optræde flot. Galantine er en madret, der består af udbenet, farseret kalve- eller hønsekød, rullet og ombundet og kogt i gelé. Retten serveres kold.

Trubadurix – Gallerbyens skjald, spillemand og sanger. Troubadour var en middelalderlig digter fra Sydfrankrig nærmere betegnet Provence. Ordet oprinder af trobador, der betyder “den der finder”. Ender i sidste rude i hvert album med at blive bundet og kneblet, så han ikke kan spolere festmiddagen med sang.

Armamix – Gallerbyens smed. På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer. Hænger ofte ud med Hørmetix med hvem han har et had-/kærligheds- forhold til. Armamix slår ofte Trubadurix i hovedet med forskellige remedier, for at få ham til at stoppe med at synge.

Fru Armamix, Ibenix – Armamix’ hustru. På latin betyder arma enten våben, krig eller grejer.

Madatomix – Armamix’ far og gallerbyens smed. Madato betyder at sende på latin.

Hørmetix – Gallerbyens fiskehandler. Hørmetik er en dobbelthed mellem hørm, der betyder stank og etik, der betyder, hvordan man bør opføre sig. Det henviser uden tvivl til de ikke altid friske fisk fra Hørmetix, samt til hermetik, der er en ældre betegnelse for hermetisk lukkede dåser med fiskekonserves.

Remouladine – Hørmetix’ kone. Navnet er en henvisning til remoulade, der er tilbehør til nogle typer af fisk. Remoulade laves af mayonnaise tilsat hakkede agurker, kapers mv. Ordet kommer af det franske remolata, og er sammensat af præfixen re, der betyder igen eller tilbage og det afledte ord moles, der betyder masse på latin.

Blinix – Hørmetix´og Remouladines ældste søn. Blinis er en russisk pandekage bagt med gær. Blinis kommer af det slaviske mlin, der betyder at male. Oftest spises blinis med creme fraiche, hakkede løg og kaviar.

Nigirix – Remouladine og Hørmetix’ yngste søn. Nigiri er en sushi, bestående af en ovalformet riskugle med et stykke rå fisk ovenpå. Ordet er sammensat på japansk af ni, der betyder to og giri, der betyder fingre. Navnet henviser til, at kokken presser risen med to fingre.

Oftalmologix – Hørmetix’ far og gallerbyens fiskehandler. Oftalmologi er læren om øjet og dets sygdomme. Det kommer af det græske ophthalmos for øje og logi for læren om noget.

Gyldenrøstix – Uovervindelig hane. Hanens navn er en gylden røst. Vendingen bruges i N. F. S. Grundtvigs pinsevise.

Lillefix – Indbygger i gallerbyen. Lillefix er kæreste med Tragicomix og datter af Magnafix. Navnet siger sig selv: En der er lille og fiks, hvilket Lillefix helt åbenlyst er.

Magnafix – Lillefix’ far. Magna betyder stor på latin.

Tragicomix – Indbygger i gallerbyen. Kæreste med Lillefix. Navnet kommer af tragicocomoedia fra latin, der betyder et skuespil med både tragisk og komisk indhold. Figuren er en karikatur af Jean Marais, en fransk skuespiller, der har spillet i op mod 100 franske film.

Senilix – Gallerbyens ældste beboer – omkring de 100 år. Senilix henviser til det latinske senilis, der betyder oldingeagtig. Stammen af ordet er senex, der betyder gammel eller olding.

Littenix – Senilix’ hustru. Den danske oversætter Per Då havde et par hjælpere i årene på Gutenberghus, og den ene hed Litten. Littenix er en hyldest til den franske skuespillerinde Brigitte Bardot, som i perioden 1952-1973 medvirkede i 34 film.

Biroller

Alambix – Indbygger i gallerbyen. Alambic er det arabiske navn for et destillationsapparat, der bl.a. bruges til produktion af cognac.

Algoritmix – Indbygger i gallerbyen. Algoritme kommer fra det latinske algorismus, der igen stammer fra det arabiske al-Khwarizmi, der betyder matematiker. I dag betyder algoritme en opskrift til at løse et problem af en bestemt type. Algoritmen leverer en løsning på problemet uanset startpunktet.

Alminehomix – Indbygger i gallerbyen. Navnet er en henvisning til Nik & Jays frase ”Alle mine homies” fra sangen Boing fra 2006. Alminehomix har en hjelm som kasket.

Amorix – Dreng i gallerbyen. Drengen har bue og pil, og navnet er afledt af amor, der betyder kærlighed på latin. Amor er også den græske kærlighedsgud, søn af Venus.

Aperferrix – Vagt ved gallerbyen. Aper er det latinske navn for vildsvin, og ferrix henviser til ferrum, der betyder jern.

Bagbutix – Indbygger i gallerbyen. Navnet henviser naturligvis til en bagbutik.

Certepartibaltix – Indbygger i gallerbyen. Certeparti er et dokument mellem transportør og afsender. Hvis det drejer sig om stykgods i linjefart, kaldes dette dokument et konnossement. Balti kan henvise til den tredjestørste by i Moldavien.

Destillerix – Krovært i gallerbyen. Navnet kommer af det latinske destillare, der betyder at dryppe. Det er afledt af stilla, der betyder dråbe. Metoden anvendes til rensning af væsker for fremmede bestanddele ved fordampning med efterfølgende afkøling.

Hotelgarnix – Indbygger i gallerbyen. Hotel garni er en betegnelse for en overnatning med morgenmad, dvs. Bed & Breakfast i Tyskland. Hvis gæsterne ikke opfører sig ordentligt, så bliver det til garnix, som garnicht. Garni er også en landsby i den Armenske provins Kotayk’.

Hårfix – Indbygger i gallerbyen. Navnet henviser til, at håret er fikst.

Lingvistix – Indbygger i gallerbyen. Lingvistik er sprogvidenskab. Ordet kommer af det latinske lingua, der betyder sprog eller tunge.

Makromix – Ældre indbygger i gallerbyen. Makro kommer af græsk, betyder stor og anvendes som præfix. Modsætningen er mikro. Mix er en blanding, så navnet betyder en stor blanding.

Marikix – Beboer i gallerbyen. Navnet kommer af den danske Marie kiks fra Kelsen Bisca.

Mejerix – Indbygger i gallerbyen. Mejerix leverer jo mælk, og det gør et mejeri også. Ordet stammer fra det tyske meierie, der er en gård, der producerer mælk.

Monosyllabix – Indbygger i gallerbyen. Mono kommer af det græske minos, der betyder ene. Syllaba kommer af græsk og betyder stavelse.

Pneumatix – Landpost i gallerbyen. Pneumatik kommer af det græske pneuma, der betyder luft eller vind. Pneuma er afledt af pnéein, der betyder at blæse eller ånde, og det anvendes om noget, der indeholder luft eller virker ved trykluft.

Potpuorrix – Indbygger i gallerbyen. Potpourri kommer fra fransk, og det er sammensat af pot eller gryde og pourrir, at rådne, og det var oprindelig en ret af blandede bestanddele hvoraf kødet undertiden var begyndt at gå i forrådnelse. Nu anvendes det om et medley inden for musik eller om duftende blanding af blomsterblade.

Radiotelegrafix – Indbygger i gallerbyen. Radiotelegrafi – eller trådløs telegrafi – blev opfundet af Guglielmo Marconi i slutningen af 1800-tallet. I 1898 gennemførte han den første transmission, og han var med til at opfinde radiorøret, der er grundlaget for de moderne radioer. I 1909 modtog han Nobelprisen i fysik.

Reumatix – Indbygger i gallerbyen. Reumatix henviser til reumatisme, der er gigtagtige smerter i muskler og sener. Ordet kommer af det græske rheumtismos, der egentlig betyder ”det, der flyder”.

Uiskix – Indbygger i Gallerbyen. Navnet udtales næsten som whisky, der er skotternes nationaldrik. Whisky produceres af korn, f.eks. maltet byg. Grundsubstanser er øl, og der er spor af whisky produktion tilbage til det 13. århundredes Kina.

Andre gallere

Adrenaline – Vercingetorix´datter. Adrenalin er et hormon i det sympatiske nervesystem. Adrenalin kaldes for kamphormonet, da det frigives i binyrermarven i stress situationer og hjælper med at øge pulsen og blodtrykket. Ordet er sammensat af de latinske ord ”ad”, der betyder ved og renalis, der betyder nyrer.

Amnesix – Gallisk specialist i hukommelsestab. Amnesi kommer fra græsk og betyder hukommelsessvækkelse, dvs. manglen på at tilbagekalde indtryk, der er optaget i hukommelsen. Figuren er en karikatur af lægen Sigmund Freud, der er grundlæggeren af psykoanalysen.

Collaborix – Gallisk stikker. Navnet kommer af collaborare, der betyder person, der samarbejder med en fjendtlig besættelsesmagt. På dansk er ordet kollaboratør opstået under 2. verdenskrig, hvor det blev betragtet som landsforræderi at hjælpe besættelsesmagten.

Denaturix – Kul- og vinhandler i Gergovia og bror til Suffix. Navnet henviser til det franske dénaturer, der betyder at berøve noget dets natur. Mere præcist betyder det, at gøre et stof uanvendeligt til et bestemt formål, mens stoffet beholder sin anvendelighed til andre formål. Det bliver ofte anvendt om alkohol, hvor denatureret alkohol er udrikkeligt, men alkoholen kan anvendes til andre formål.

Directricia – Direktionschefsekretær for Elastix. Navnet henviser til det directrice, der er feminimum af directeur. Directrice er en kvindelig leder af en systue eller en afdeling i en virksomhed.

Elastix – Gallerhøvding på klinten. Navnet er en henvisning til elastik, der er et gummibånd. Elastikken blev patenteret i 1845 i England.

Hellefix – Gallisk vognstyrer. En hellefisk er en fladfisk, der lever i den nordlige del af Atlanterhavet. Hellefisken bliver normalt 120 cm. og vejer 45 kg.

Hypocalorix – Avernerhøvding. Hypo er et græsk præfix, der indikerer, at noget er under, modsat hyper, der indikerer, at noget er over. Kalorie er den varmeenergi, der skal til at opvarme et gram vand en grad celcius. Det stammer fra det latinske calor, der betyder varme.

Letitbix – Arvernersk kaptajn. Navnet hylder sangen “Let It Be” fra 1970 med Beatles. Sangen er med på deres sidste album af samme navn.

Marskandix – Bissekræmmer. En marskandiser er en person, der handler med brugte ting. Ordet kommer af den franske marchand, der betyder købmand. Marchand stammer fra det latinske mercari, der betyder handle.

Medalix Dorix – Adjudant hos Retræterix. Medalix henviser formentlig til medalje, der kommer af det franske médaille og det italienske medaglia, der betyder lille mønt. Dorix kan henvise til, at han stammer fra Doris, der i oldtiden lå i Grækenland.

Monolitex – Arvernerhøvding. En monolit er en stor stenblok, der er hugget ud til en søjle eller en obelisk. Ordet er sammensat af mono, der betyder kun eller ene på græsk og lithos, der betyder sten på græsk.

Mukkebix – Brugtvognsforhandler. En mukkebik er et gammelt køretøj oftest anvendt om en bil eller en motorcykel. Ordet stammer fra det tyske muckepicke, der betyder det samme. Ordet er et onomatopoietikon, der er et tydefterlignende ord, som f.eks. miav og muh.

Patronix – Gallisk restaurationsejer i Rom. Protron kommer af pratonus, der betyder en beskytter eller en skytsherre.

Periferix – Gallersk træl hos vikingerne. Periferix er en henvisning til periferi, der kommer af det græske periphéreia, der betyder omkreds. Det kan også betyde i udkanten af et område.

Prolix – Profet. Prolix er på engelsk en person, der fortæller dig mere end du har behov for at vide. Prolix er en karikatur af den amerikanske skuespiller James Coburn.

Præfix – Gallisk kul- og vinhandler i Gergovia. Navnet kommer af det latinske praefixum, der betyder foransætte. I dansk grammatik er præfiks en forstavelse, der sættes foran et ord, der i forvejen har en selvstændig betydning.

Suffix – Præfix’ hustru. Navnet kommer af det latinske suffigo, der betyder fæstner eller sætter fast. I dansk grammatik er suffiks en afledningsendelse, der sættes bag et ord, der i forvejen har en selvstændig betydning.

Servitrix – Gallisk kollaboratør i Aginum. Navnet kommer af det latinske servitus, der betyder trældom eller slaveri.

Vercingetorix – Født 72 f.Kr. og død 46 f.Kr. Gallisk høvding af Arvernernes stamme, rejste 52 f.Kr. sine landsmænd til opstand mod Cæsar. Blev indesluttet i fæstningen Alesia, hvor Cæsar efter svære kampe vandt. Vercingetorix blev ført til Rom og henrettet. Navnet betyder på gallisk over (ver) – kriger (cingetos) – konge (rix).

Indbyggere i Trummerum

(Trummerum – Nabobyen – Den delte by: I en galler by, som meget ligner den gæve, er der interne problemer. Byen er delt i to, og hver del har sin høvding)

Aniline – Amme for Fanzine. Anilin er betegnelsen for aminobenzen, og den anvendes ofte som grundsubstansen i mere komplekse sammensætninger af kemikalier. Den kemiske betegnelse er C6H5NH2

Berlix – Skolelærer i Trummerum. Berlix er en karikatur af den tyskfødte amerikaner M. D. Berlitz, der i slutningen af 1800-tallet udarbejdede en metode for undervisning i fremmede sprog. Han åbnede den første skole i 1878, og i dag har Berlitz over 500 kontorer i 60 lande.

Biscuitetrix – Rådgiver for gallerhøvdingen Guvernix. Biscuit er det engelske ord for kiks, og det stammer fra latin, hvor det betyder bagt to gange, men betyder her nok bare, beskidte tricks.

Brutalix – Gallerhøvding i Trummerum i den ene halvdel af byen. Navnet henviser til brutal, der er afledt af det latinske brutus. Brutus betyder dyrisk, rå eller grov.

Comix – Søn af gallerhøvdingen Populix. Comics er fra engelsk, hvor det er betyder komik. Ordet anvendes også om tegneserier.

Fanzine – Datter af gallerhøvdingen Guvernix. Fanzine er en sammentrækning af fan og magazine, og det er benævnelsen for blade eller tryksager af og for fans, der er skabt som resultat af en stor personlig entusiasme for et bestemt emne. Begrebet opstod i 1970’ernes punkmiljø.

Gotix – Elev i Trummerum skole. Navnet kommer af gotisk, der henviser til gotere, som stammer fra Polen, og omkring år 200 grundlagde de et rige ved Sortehavet. Gotland var opdelt mellem Vestgotere og Østgotere. Vestgoterne invaderede Norditalien i år 402, og i år 410 indtog de Rom. I år 411 grundlagde de et rige ved Toulouse. I år 711 måtte Vestgoterne vige for araberne, og sproget er uddødt omkring år 900.

Guvernix – Gallerguvernør for Trummerum. Guvernix er afledt af det latinske gubernator, der er en styrmand eller en leder. Siden er guvernør blevet til betegnelsen for en person, der styrer en provins.

Naivix – Vagt ved den delte by. Naiv kommer af det latinske nativus, der betyder medfødt, naturlig eller enfoldig.

Populix – Gallerhøvding for den anden halvdel af Trummerum. Populix henviser til det latinske popularis, der betyder folkelig eller demokratisk.

Theorix – Beboer mellem de halve byer. Teori kommer af det græske theoria, der betyder en videnskabelig betragten.

Indbyggere i Condate

(Da Rennes med sine mere end 200.000 indbyggere er den nuværende hovedstad i den franske region Bretagne, det tidligere Aremorica, er det kun logisk, at byen er den første anløbshavn for gallerne i adskillige eventyr. Condate, som står for “sammenløb af to vandløb”)

Antibiotix – Vildsvinehandler på markedet i Condate. Antibiotika stammer fra det latinske antiioticus, der er en gruppe stoffer, der virker hæmmende eller dræbende på bakterier. Det mest kendte antibiotikum er penicillin.

Baconix – Slagter på markedet i Condate. Bacon stammer fra det oldtyske bacho, der betyder skinke eller kind. Bacon er tynde skiver, der kommer fra grisens ryg eller mave. Disse tynde stykker er oftest røgede.

Biotex – Tandplejer. Navnet er sammensat af bio og etik. Bio stammer fra det græske bios, der betyder liv, mens etik kommer af det græske etihikos, der er afledt af ethos, der betyder moral. Bioetik er et begreb, der indebærer en vision om det gode liv, som skal praktiseres i forholdet mellem alt levende.

Eleonoradus – Skuespiller i Condate. Navnet henviser til Eleonora, og den mest kendte af slagsen må være Eleonora Christine (1621-1698), der var datter af Christian d. IV og gift med Corfitz Ulfeldt. Hun blev kendt skyldig som medskyldig Corfirtz Ulfeldts landsforræderi og tilbragte knap 22 år i Blåtårn som fange.

Fidusix – Spillefugl på hippodromen i Condate. Fidus kommer af det latinske fiducia, der betyder tillid. Det anvendes også om ikke helt hæderlige forretningsforetagender.

Andre franskmænd

Avispolemix – Kolportør uden grænser. Navnet er sammensat af avis, der kommer af det latinske ad visum, der betyder noget i retning af ”til anskuelse”, og nu er det en tryksag, der udkommer i et større oplag. Polemix, der kommer af det græske polemikos, der betyder krig. Betydningen er nu en heftig diskussion, der primært føres i medierne. Avispolemix er en hyldest til Julian Assange, der oprettede Wikileaks, som er en internetbaseret whistleblower organisation. Det nye hold bag det kommende Asterix-bind overvejede at kalde Avispolemix for Wikilix. Han er med i ”Cæsars papyrus” der blev udgivet i 2015.

Cafeterix – Cafeejer. Henviser til cafeteria, der er en selvbetjeningsrestaurant.

Cosmetix – Skønhedssalonejer fra Lutetia. Kosmetik kommer af det græske kosmetike, der er afledt af kosmos, som betyder skønhedspleje eller skønhedsmiddel.

Culinarius – Skibskok. Culinarius stammer fra det latinske culina, der betyder køkken. Culinarius, der på dansk er kulinarisk, betyder kogekunst.

Derixdadrix – Arvernerkriger. Richs fra 1834 var navnet på et dansk kaffeerstatningsmærke, og det blev især kendt under besættelsen, hvor Richs blev blandet med kaffe for at få det til at strække længere. Richs slogan var Det er Rich’s der drik’sRichs sælges i dag kun til museer.

Horats – Drager på stationen i Le Gouét. Horats er kaldenavnet for Quintus Horatius Flaccus (65-8 f.Kr.), der var en af de største romerske digtere, og han skabte sig en formue ved sideløbende af fungere som landmand og inkassator.

Kolerix – Skipper fra Gesocribate ”Le Conquet” ved Auvergne. Navnet kan komme af koleriker, der er et vredt og opfarende menneske. Det kommer fra græsk, hvor kholerikós betyder galdesyg, og man antog i gamle dage, at vreden kom fra galdesyren.

Latraviata – Fransk diva. La Traviata er en opera komponeret af Giuseppe Verdi i 1853. Operaen følger Alexandre Dumas, den yngres roman Kameliadamen om den prostituerede Violetta, der forelsker sig i Alfredo. Det hele ender naturligvis tragisk, da Violetta er dødeligt syg med tuberkulose. Latraviata er en karikatur af den tysk-franske skuespiller Romy Schneider.

Orthofix – Kroejer i Lugdunum (Lyon). Ortho anvendes som forstavelse for ord, og det betyder ret eller rigtig på latin. Fix kommer af det latinske fixus, der betyder fast.

Patrona – Kromutter i Massilia (Marseille). Patrona betyder en beskytterinde på latin.

Provencix – Kroejer i Massilia (Marseille). Provencix stammer fra det latinske provincia, der betyder provins. Kroejeren er en karikatur af den franske skuespiller Raimu, egentlig Jules Muraire. Provencix har optrådt uden navn som kroejer i ”Asterix og trylledrikken”, hvor han åbner en kro i Massilia.

Provoix – Majestix’ nevø fra Lutetia Parisiorum. Navnet kommer af det latinske provoco, der betyder fremkalder, tirrer eller appellerer. I Romerriget var provokation de romerske borgeres ret til at appellere domme til Folkeforsamlingen. Provokationen blev afløst af nævningedomstole, hvor nævningene blev betragtet som repræsentanter for folket.

René Goscinny – Forfatter. René Goscinny var forfatter til de første 24 Asterix albums, og han var derudover forfatter til en lang række andre tegneserier, f.eks. Lucky Luke, Iznogood og Umpa-pa.

Flamlænderne

Animix – Flamlænder i den frivillige romerske hær. Animix er sammensat af anima, der betyder sjæl på latin tilsat en isme. Animisme er troen på, at alt har en sjæl, dvs. alle fænomener har deres oprindelse i sjælen og ikke i ydre årsager. (Har en navnebror, der er druide)

Selfix – Armamix’ søn. En selfie er et selvportræt, der er blevet ekstremt udbredt siden 2010’erne ved brug af mobiltelefoner. Ordet stammer fra det engelske self, der betyder selv.

Belgierne

Arsenike – Belgier og gift med Effektivix. Arsenik kommer af det græske arsenikon, der betyder af guld eller gylden. Arsenik er et giftigt stof, der består af en forbindelse mellem grundstof 33 arsen og oxid.

Dyveke – Belgisk høvdingefrue. Dyveke er et hollandsk pigenavn, der betyder lille due. Figuren er en karikatur af Annie Cordy, der er en belgisk sanger og skuespiller.

Effektivix – Belgier og gift med Arsenike. Effektiv kommer af det latinske effectivus, der betyder virksom. De to versaler i starten henviser til, at Belgien er centrum for EF, det daværende navn for EU.

Endivix – Belgier. Endive er en grøntsag, der på dansk hedder julesalat. Kålen stammer fra Belgien, og belgierne kalder kålen for deres hvide guld.

Maeterlingix – Belgier. Maurice Maeterlinck var en Belgisk poet og forfatter, der var indstillet til Nobelprisen i 1911, og han blev adlet til greve i 1932.

Manneken – Belgisk dreng. Manneken Pis er en 60 centimeter høj statue af en tissende dreng, der er et vartegn for Bruxelles. Statuen indgår i en fontæne, og den er udført af Hieronimus Duquesnoy i 1619. Der er flere historier om, hvorfor drengen står og tisser. Én går på, at han slukkede en lunte på en bombe. En anden historie går på, at hans far lovede at opføre en statue af den bortløbne dreng i den tilstand han havde, når han blev fundet.

Pumpernikkelix – Belgisk høvding. En pumpernikkel er en art sort, sødt rugbrød. Ordet stammer fra tysk, hvor pumpern betyder fjærte og Nickel er et personnavn. Da brødet er forholdsvist ufordøjeligt, er navnet opstået af denne årsag.

Trappix – Belgier. Navnet kan enten henvise til en trappi, der er en art sommerfugl i Italien og Schwiez. Trappi kan også henvise til trappist, der er den strengeste munkeorden i den romersk-katolske kirke. Ordenen er opstået i det nordlige Frankrig, og den har spredt sig til bl.a. Belgien.

Vanderkix af Nerviernes – Belgisk høvding.Van, der betyder af den på flamsk, dvs. hvilken familie kommer man fra. Kix eller kiks er jo et lille tørt, sprødt stykke bagværk. Nerviernes henviser til, at han hører til Nervii, der var en af de mest magtfulde stammer, og de holdt stand mod Julius Cæsar i 57 f.Kr. Efter en del tumult sluttede stammen sig til Quintus Tullius Cicero i 53 f.Kr.

Druiderne

(En keltisk præst i oldtiden i det gamle Gallien og Britannien. Druider dannede en afsluttet stand med bestemt organisation og bestemte rettigheder. De stod for alle ofringer og bestemte, hvem der havde adgang til dem. Der er beretninger om store antal menneske ofringer, der understøttes af arkæologiske fund. De høstede mistelten i hvide dragter med guldsegl og kunne ”se ud i fremtiden, samt at de kunne pålægge folk religiøse forbud. De oplærte elever vi mundtlig overleveret viden.)

Animix – Druide, der fremtryller blomster ved druidekongressen i Nyskov. Animix er sammensat af anima, der betyder sjæl på latin tilsat en isme. Animisme er troen på, at alt har en sjæl, dvs. alle fænomener har deres oprindelse i sjælen og ikke i ydre årsager. (Har en flamlænder som navnebror)

Anæstesix – Druide. Har en trylledrik, der gør en ufølsom for smerte. Henviser til anæstesi, der er bedøvelse og smertebehandling under en operation.

Archaeopterix – Druide og Miraculix´ læremester. Archaeopteryx er en uddød fugleslægt, der var en mellemting mellem et krybdyr og en fugl. Det er den tidligste kendte og mest primitive urfugl. Navnet er sammensat af det græske ord archaios, der betyder urgammel og pteryx, der betyder fjer.

Barometrix – Druide, der fremtryller regn ved druidekongressen i Nyskov. Barometrix kommer af barometer, der måler luftens tryk. Et lavt barometertryk har tendens til at give dårligt vejr, mens et højt barometertryk giver godt vejr.

Diagnostix – Druide og kurlæge i Aquæ Calidæ. Diagnose kommer af det græske diagnosis, der betyder undersøgelse. Ordet kan yderligere deles op i dia, der betyder gennem og gignoskein, der betyder at lære at kende.

Diminuix – Druide. Laver tryllepulver i små gryder. Diminuix henviser til det latinske deminuo, der betyder formindsker.

Klimafix  – Druide i Nyskoven. Navnet betyder helt enkelt, at han kan fikse klimaet…

Mac Robiotik – Pikternes druide. Makrobiotik er en diætform, der indeholder korn som basisingrediens suppleret med lokale grøntsager. Diæten siges at være livsforlængende og sygdomsbegrænsende, og den blev første gang omtalt af den tyske læge Christoph Wilhelm Friedrich Hufeland i 1797.

Ohohsix – Hemmelig druide-agent. Navnet er fonetisk omskrivning af tallene 006. Da Ohohsix samtidig er en tydelig karikatur af Sean Connery kan hentydningerne vist ikke blive større. Sean Connery spillede James Bond aka 007 i seks af de første syv film, og hver gang var hans chef Bernard Lee i rollen som M. De mange gadgets Ohohsix bruger er også en hyldest til filmene.

Patologix – Korsikansk druide. Navnet stammer fra det græske pathos, der betyder lidelse og logi, der betyder læren om noget. Patologi er derfor læren om sygdomme og deres indvirkning på legemet.

Prognostix – Overdruide på kurstedet i Borvo. Prognostix henviser til det græske prognosis, der betyder forhåndskendskab. Ordet er afledt af progignoskein, hvor pro betyder for og gignoskein, der betyder at lære at kende. Ordet bruges ofte om en forudsigelse af et sygdomsforløb.