Tintin blev påbegyndt 1929 af den belgiske tegneserieskaber, Georges Prosper Remi, der skrev under pseudonymet Hergé.
Tegneserie album er offentliggjort på mere end 80 sprog og med mere end 200 millioner solgte eksemplarer. Det er den mest populære europæiske tegneserier i det 20. århundrede. Der er 24 album i serien, flere spillefilm, en animeret tv-serie, flere teateropsætninger og en stor merchandise udgivelser.
Tintin udkom første gang i ”le petit vintieme”. Et børnetillæg i den belgiske avis ”le vintième siècle” i sort-hvid, hvor Tintin fremstilles som faktisk rapporter. Herpå udkom historierne fremadrettet i album. Hergé skrev de første ti album alene. Herefter samlede han sammen med sin kone en gruppe af assistenter og startede ”Studios Hergé”. (Læs om Hergé her)
Inspiration
Det var til denne sektion, Tintin blev skabt, i begyndelsen som en primitiv og ret tendentiøs serie, men allerede i 1930’erne blev det en serie i rivende udvikling og snart et af mediets mest overrumplende eksempler på klarhed, detaljerigdom, humor og spænding. Dens kombination af karikeret enkelhed, naturalisme og realistiske baggrundsdetaljer har ikke blot påvirket tegneseriekunstnere i Europa, men også design og arkitektur.
Bemærkelsesværdige kvaliteter ved tegneserierne om Tintin er den livsfulde humanisme, detaljerigdom og realistiske tegninger, der kom af Hergés omhyggelige baggrundsstudier. Baggrundsstudierne førte også til, at han gentegnede nogle albummer flere år senere. Hergé tog selv på dele af de rejser, som han beskrev, og samlede billeder og indtryk, som han anvendte i historierne. Mange af Tintin-seriens genstande, landskaber og gadebilleder fandtes i virkeligheden eller var baseret på virkeligheden. Mange læsere nyder de mange satiriske referencer til historie og politik fra første halvdel af 1900-tallet.
Albummet ” Den blå Lotus” var inspireret af Mukden-hændelsen, der førte til den første kinesisk-japanske krig i 1934. Albummet ”Ottokars scepter” kan læses på baggrund af Adolf Hitlers ”Anschluss”, der var Tysklands annektering af Østrig i 1938. Og ”Tournesol-mysteriet”/”Det hemmelige våben” kan læses som en allegori på den kolde krig.
Persongalleri
Tintin og Terry Reporteren Tintin og hans hund Terry er altid sammen. For bladet le petit vingtième rejser Tintin rundt i verden og laver reportager – men som regel bliver han hurtigt hvirvlet ind i et større eventyr, der ofte truer både ham og Terry på livet.
Kaptajn Haddock Tintins bedste ven og medejer af slottet Møllenborg. Kaptajn Haddock er lidt af en drukkenbolt, temmelig opfarende og er vidt kendt for sit store ordforråd når det gælder fornærmelser og tilråb. Første optræden i ”Krabben med de gyldne kloakse.
Professor Tournesol Den distræte men geniale professor, der trods sin overvejende videnskabelige tilgang til tingene ofte bruger et pendul til at løse sine problemer. Første optræden i ”Rackham den Rødes skat.
Dupond og Dupont To klodsede politimænd, som Tintin møder i næsten hvert eventyr. Dupond og Dupont forkludrer mere end ofte deres egen research eller ødelægger Tintin og Haddocks planer. Trods deres navnelighed er de ikke brødre. Første optræden i ”Faraos cigarer.
Nestor Nestor er Haddocks butler på Møllenborg. Han har sit hyr med at holde orden og ro på slottet samt de mange fejlopkald til slottets telefon. Første optræden i ””Enhjørningen”s hemmelighed”.
Bianca Castafiore En operasanger, der også går under navnet “Den milanesiske nattergal”. Hun er et selvoptaget fruentimmer, der konsekvent udtaler Haddocks navn forkert og går ham ulideligt meget på nerverne. Det værste er hendes skingre sangstemme, men naturligvis insisterer hun altid på at synge for Tintin og kaptajnen. Første optræden i ”Ottokars Scepter”.
Max Bjævermose En påtrængende og selvoptaget forsikringsagent, der aldrig fatter at kaptajn Haddock ønsker ham hen hvor peberet gror. Hans inspirationskilde er onkel Anton. Første optræden i ”Tournesol mysteriet”.
General Alcarzar En oprørsleder, der går igen i flere af historierne. I ”Det knuste øre, ”Tintin og picaroerne” m.fl.. Han kommer fra det fiktive, sydamerikanske land San Theodoros.
Abdallah Emir Ben Kalish Ezabs søn og en rigtig ballademager. Både under sit første møde med Tintin og Haddock og ved efterfølgende lejligheder har de to store problemer med at håndtere den lille vildbasse. Første optræden i ”Landet med det sorte guld”.
Tchang En kinesisk dreng, som Tintin bliver venner med i ”Den Blå Lotus”. Senere bliver han omdrejningspunktet for historien i albummet ”Tintin i Tibet”.
Rastapopoulus En af Tintins ærkefjender. Selvom han er storskrydende og idiotisk, er han også en udspekuleret og nådesløs forbryder. Første optræden i ”Faraos cigarer”.
Dr. Müller En anden af Tintins fjender, der går igen i flere album. Han er mere forsigtig og overvejende end Rastapopoulos og en farlig fjende. Helt fra starten er han med i “Den sorte ø”, senere dukker han op igen i ”Det sorte guld” og endnu engang i ”Koks i lasten”.
Allan er en gennemgående gennemsnitsforbryder, altid indblandet i lyssky affærer. Vi møder ham først som kaptajn Haddocks luskede styrmand i ”Krabben med de gyldne kloakse”, hvor han kører en smugleroperation bag Haddocks ryg. Senere bliver han en af Rastapopoulos’ lakajer og støder på Tintin og Haddock flere gange.
(Et mere udvidet Persongalleri er på vej)
De første udgivelser i Danmark
De første udgivelser i Danmark kom i ”Kong Kylie” fra 1951 til 1955”. Her er de 13 med Tintin på forsiden.
23 album har gået i Politiken i sort-hvid fra 1957 til 1976, nogle af dem to gange. “Månen tur-retur” blev bragt fra 7. juli 1959 til 14. april 1960 i en lidt forkortet udgave. Med to striber om dagen, idet enkelte striber dog er sprunget over i forbindelse med de sider, hvor Hergé fraveg det ellers faste firestribeformat for at kunne vise raketten i højformat. Andre steder er de enkelte ruder mokket sammen i samme anledning. Filmalbummet “Hajsøen” blev bragt i original streg, modsat Carlsens albumudgave.
Fem af historierne blev bragt i farver i “Fart og tempo” fra 1967 til 1973. Fem numre havde forsider med Tintin.
Den første udgave serie
Albumserien er oversat af Jørgen Sonnergaard udgivet fra 1960-1989. Dette via ”illustrationsforlaget”, ”Carlsen if” og ”Carlsen Comics”, der alle havde en rød ryg til at starte med.
I Danmark udgav Carlsen Comics første gang “Tintin i Sovjet” i bogen “Fra Hergés arkiv” i 1975 og som selvstændigt album i 1985 begge under titlen “Tintin i Sovjet”. Titlen blev senere ændret til “Tintin i Sovjetunionen”, da Carlsen Comics udgav den igen i 2007 i miniudgave og i fundamentalistisk retroudgave. “Tintin i Sovjetunionen” var længe det eneste bind, der ikke blev genudgivet, fordi Hergé havde fortrudt og var pinligt berørt over den research, han havde lavet til historien. Først i 1973 blev historien genudgivet i “Archives Hergé”, og først i 2017 blev historien så udgivet i farver på originalsproget, året efter på dansk.
Den farvelagte udgave af “Tintin i Sovjet” blev en øjeblikkelig bestseller, da den udkom på fransk, efter at historien i otteogfirs år kun havde eksisteret i sort-hvid. Farvelægningen er udført af Michel Bareau, der er kunstnerisk leder for Studios Hergé, selskabet der repræsenterer Hergés enke, Fanny Remi. Den danske udgave udkom på Hergés 111-års fødselsdag 22. maj 2018, og dansk er indtil videre det eneste andet sprog end fransk, den farvelagte version findes på.
Den danske rækkefølge, med årstal for original udgivelserne
Nr. 0 – ”Tintin i Sovjet” udgivet af Carlsen Comics 1985/2004. Oprindelig også nr. 1 udgivet 1929.
Nr. 1 – ”Den mystiske stjerne” udgivet af Illustrationsforlaget 1960. Oprindelig nr. 10 udgivet 1941.
Nr. 2 – ”Kong Ottokars scepter” udgivet af Illustrationsforlaget 1960. Oprindelig nr. 8 udgivet 1938.
Nr. 3 – “De syv krystalkugler” udgivet af Illustrationsforlaget 1960. Oprindelig nr. 13 i 1946.
Nr. 4 – ”Soltemplet” udgivet af Illustrationsforlaget 1960. Oprindelig nr. 14 fra 1947.
(”De syv krystalkugler” og ”Soltemplet” er forbundne fortællinger)
Nr. 5 – ”Faraos cigarer” udgivet af Illustrationsforlaget 1961. Oprindelig nr. 4 fra 1932.
Nr. 6 – ”Det sorte guld” udgivet af Illustrationsforlaget 1961. Oprindelig nr. 15 fra 1948.
Nr. 7 – ”Månen tur-retur, del 1” udgivet af Illustrationsforlaget 1962. Oprindelig nr. 16 fra 1950.
Nr. 8 – ”Månen tur-retur, del 2” udgivet af Illustrationsforlaget 1962. Oprindelig nr. 17 fra 1952.
(”Månen tur-retur, del 1” og ”Månen tur-retur, del 2” er forbundne fortællinger)
Nr. 9 – ”Tintin i Tibet” udgivet af Illustrationsforlaget 1963. Oprindelig nr. 20 fra 1958.
Nr. 10 – ”Det hemmelige våben” udgivet af Illustrationsforlaget 1964. Oprindelig nr. 18 fra 1954.
Nr. 11 – ”Enhjørningens hemmelighed” udgivet af Illustrationsforlaget 1965. Oprindelig nr. 11 fra 1942.
Nr. 12 – ”Rackham den Rødes skat” udgivet af Illustrationsforlaget 1965. Oprindelig nr. 12 fra 1943.
(”Enhjørningens hemmelighed” og ”Rackham den Rødes skat” er forbundne fortællinger)
Nr. 13 – ”Koks i Lasten” udgivet af Illustrationsforlaget 1966. Oprindelig nr. 19 fra 1956.
Nr. 14 – ”Det gådefulde juveltyveri” udgivet af Illustrationsforlaget 1967. Oprindelig nr. 21 fra 1961.
Nr. 15 – ”Den sorte ø” udgivet af Illustrationsforlaget 1968. Oprindelig nr. 7 fra 1937.
Nr. 16 – ”Flight no. 714 til Sydney” udgivet af Illustrationsforlaget 1969. Oprindelig nr. 22 fra 1966.
Nr. 17 – ”Krabben med de gyldne kløer” udgivet af Illustrationsforlaget 1970. Oprindelig nr. 9 fra 1940.
Nr. 18 – ”Det knuste øre” udgivet af Illustrationsforlaget 1971. Oprindelig nr. 6 fra 1935.
Nr. 19 – ”Tintin i Amerika” udgivet af Carlsen If 1972. Oprindelig nr. 3 fra 1931.
Nr. 20 – ”Tintin og Hajsøen” udgivet af Carlsen If 1973. Oprindelig nr. 23 og et spillefilmsalbum fra 1972.
Nr. 21 – ”Den blå lotus” udgivet af Carlsen If 1973. Oprindelig nr. 5 fra 1934.
(”Faraos cigarer” og ”Den blå Lotus” er forbundne så fortællingen fortsætter)
Nr. 22 – ”Tintin i Congo” udgivet af Carlsen If 1975. Oprindelig nr. 2 fra 1931.
Nr. 23 – ”Tintin og Picaroerne” udgivet af Carlsen If 1976. Oprindelig nr. 24 fra 1975.
Nr. 24 – ”Tintin og alfabet-kunsten” udgivet af Carlsen Comics 2004. Et ufuldendt værk udgivet i 1986.
Ny serie udgivelse på dansk ved Cobolt
Fra 2005 blev serien udgivet igen, i rette rækkefølge, med ny oversættelse af Niels Søndergaard og en del nye titler.
2 – “Kong Ottokars scepter” blev til “Ottokars scepter”
6 – “Det sorte guld” blev til “Landet med det sorte guld”
7 – “Månen tur-retur 1. del” blev til “Mission til Månen”
8 – “Månen tur-retur 2. del” blev til “De første skridt på månen”
10 – “Det hemmelige våben” blev til “Tournesol-mysteriet”
14 – “Det gådefulde juveltyveri” blev til “Castafiores juveler”
16 – “Flight no. 714 til Sydney” blev til “Rute 714 til Sydney”
17 – “Krabben med de gyldne kløer” blev til “Krabben med de gyldne klosakse”
24 – “Tintin og Alfabet-kunsten” blev til “Tintin og Alfa-kunsten”
Efter Hergés død udkom skitserne til albummet “Tintin et l’Alph-Art” i 1985 – “Tintin og Alfabetkunsten”, stik imod hans ønske, og hans enke har siden stået for en effektiv kommerciel udnyttelse af hans tegninger på alt fra tekopper til silkeslips, hvor deres unikke kvaliteter trodser alle tilløb til udvanding.
I Danmark skabtes fornyet interesse for Hergé i 2004 med instruktøren Anders Østergaards dokumentarfilm “Tintin et moi” – “Tintin og mig”. Filmen er et portræt af Hergé, baseret på et interview, som den franske student Numa Sadoul foretog i 1971. I Interviewet med Sadoul kommenterer Hergé på sammenhængen mellem samtidens konflikter, eget liv og temaerne i Tintin. Hergé lagde ikke skjul på at hans værker også afspejlede hans eget liv. Psykoanalytisk inspirerede forskere, bl.a. den græsk-franske romanforfatter og essayist Jean-Marie Apostolidès, har da også beskrevet, hvordan figurerne kaptajn Haddock og Tintin kan læses i et Freudiansk perspektiv, som Hergés forsøg på at bearbejde dæmoner og neuroser i eget liv. Østergaards dokumentarfilm anvender filmoptagelserne af Hergé som en ”sketch-line” animation, og kunstneren selv optræder nærmest som en tegneseriefigur. Man drages ind i Herges billedunivers og får samtidigt indblik i, hvordan Hergés karakterer bliver til.
Film
Den nyeste filmatisering af Tintins univers er Steven Spielbergs og Peter Jacksons animerede indspilning af “Enhjørningens hemmelighed”, der på engelsk har originaltitelen “The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn” fra 2011. Spielberg havde fået Hergés tilladelse til at lave en Tintin-film før hans død. Filmen blev vel modtaget i pressen, med bl.a. 5 stjerner i Politiken, hvor journalist Søren Vinterberg skrev:
“Spielbergs Tintin er næsten perfekt” og “…det lykkedes at omsætte Tintin vellykket til film”.
Spillefilmen er et af de flottest og mest detaljerede spillefilm, hvor man direkte forsøger at efterligne “rigtige mennesker”. Den største kritik lyder på Dupont og Dupond, som ikke har samme komiske element, som i tegnefilmene.
Før dette var der lavet disse spillefilm med Tintin;
“Tintin på skattejagt”/”Tintin et le Mystère de la Toison dór” fra 1961
“Tintin og de blå appelsiner”/”Tintin et les oranges bleues” fra 1964
Og disse tegnefilm;
“Tintin og det hemmelige våben” fra 1964
“Tintin og soltemplet”/”Le temple du soleil” fra 1969
“Tintin og hajsøen”/”Le Lac Aux Requins” fra 1972
Herefter kom indspilningerne af de oprindelige historier, som tegnefilm serie, af de historier, der var kommet på album. Fra og med “Tintin i Amerika”, til og med “Tintin og picaroerne”. De blev kaldt “The adventures of Tintin”, på dansk “Tintins oplevelser”, der hed “Les Aventures de Tintin” på fransk, havde 21 film.
Hørespil
Hertil var der lavet hørespil med Tintins historier, der blev udgivet på LP og kassettebånd, først på pladeselskabet Philips, siden på Johnny Reimars mærke Starbox i årene 1972-1983
- Den sorte ø (1979)
- Krabben med de gyldne kløer (1975)
- Den mystiske stjerne (1978)
- Enhjørningens hemmelighed (1976)
- Rackham den Rødes skat (1976)
- De syv krystalkugler (1972)
- Soltemplet (1972)
- Månen tur-retur, 1. del (1982)
- Månen tur-retur, 2. del (1983)
- Det hemmelige våben (1974)
- Koks i lasten (1980)
- Tintin i Tibet (1980)
- Flight no. 714 til Sydney (1974)
- Alle tiders Tintin (1981)
- Tintin og picaroerne (1977)
Merchandise
Merchandise produktionen til Tintins univers er uendeligt stort. Hergé ex-kone m.fl. har i sær efter Hergés død trukket rigtig meget hjem på Tintin produkter. Nogle er mere vellykket end andre, mens nogle ting er ren og skær “penge i lommen” salg.
Måneraketten er så absolut på den positive liste. Dens originalitet i forholdet til “tanken om rejse i rummet” er genial, hvilket designet af disse underbygger rigtig godt.
Resin produktionen af figurerne er ligeledes ganske vellykket. Nogle er bedre end andre, men alle har dog det element, at de er mere et udstillings stykke, end for eksempel et legetøj, som Smølfe figurerne og de første Asterix figurer kunne være.
Nogle er på fod og andre er ikke. De sidste var i starten tiltænkt til “leg”, men hurtigt overgik de fleste figur produktioner hen imod tanken, “samler objekter” og “udstillings figurer”. Det er måske her, at ikke alt blev vellykket, omen noget gjorde. Se eksempelvis dette eksemplar fra Hajsøen;
Eller de mange bil modeller fra “Tintins oplevelser”, såsom denne fra “Tintin i Congo”.
Men der er også mindre heldige produktioner, samt flere kunstnere, der har forsøgt at tjene på Tintins univers ved at f.eks. at lave plakater med Tintin. De værste er de “sexfixerede” billeder, af eksempelvis Ole Ahlberg, der er en simpel skændsel i mod Tintin og hans univers. Ole Ahlberg har tydeligvis ikke kunnet slå igennem, bare på egne talenter, og som ikke har fattet, hvad Tintin historierne egentlig drejer sig om. Men slå mønt på det, har han kunnet.
Butikker
Der er opstået butikker kun med Tintin produkter og afledninger af dette. Enhver storby i Europa med respekt for sig selv, har en sådan.
Faraos Cigarer i Købehavn og Aarhus er de største i Danmark, men også Tintin butikken på Skovvejen 46 i Aarhus er værd at opleve.
Vil man have en lidt mindre kommerciel oplevelse med Tintin, så skal det fantastiske Hergé Museum i Belgien besøges. Her kan alt om Tintin og Hergé opleves i fulde drag. Museet ligger i centrum af Louvain-la-Neuve, i udkanten af en grøn park, Le Parc de la Source. Dens adresse er “Rue Labrador 26”, Tintins første hjem i bøgerne. Mere skal ikke forklares her, men være en “teaser” og/eller “opfordring” til at tage ned og opleve. For en Tintin fan er det en “must-do” oplevelse, der skal ske.
(eller læs “lidt” mere om museet under Hergé her)
Hergé Museum i Belgien